7 tekenen om op zoek te gaan naar een nieuwe baan

ontevreden werknemer

Je werk: het is de plek waar je wekelijks het grootste gedeelte van je tijd doorbrengt. Of je het daar naar je zin hebt is voor een groot gedeelte bepalend voor je gemoedstoestand, hoe goed je het privé ook hebt. Dit kan verschillende redenen hebben: van een ruzie met je baas, waar zelfs een arbeidsrechtadvocaat aan te pas moet komen, tot domweg de verkeerde keuze gemaakt hebben. Om te voorkomen dat je hieraan onderdoor gaat en bijvoorbeeld een tegen een burnout aanloopt, is het belangrijk tijdig te signaleren dat je niet op je plek bent bij je huidige werkgever. De volgende zeven signalen kunnen uitwijzen dat het hoog tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe job.

1 – Minuten lijken uren

Op het moment dat je om de haverklap op de klok kijkt en de uren loopt af te tellen, is dit een duidelijke indicatie dat je het niet naar je zin hebt. Wanneer je plezier hebt in je werk, lijkt de tijd vaak te vliegen. Maar vind je het niet leuk, dan is het enige moment van de dag waarnaar je uitkijkt het moment dat je je jas weer mag aantrekken.

2 – Je bent snel afgeleid

Ook wanneer je tijdens je werk continu met andere dingen bezig bent en moeite hebt om je concentratie vast te houden, is dit een voorteken. Soms betrap je jezelf erop dat je al minutenlang doelloos uit het raam staat te kijken. Bij het minste of geringste geluidje veer je al op. Kortom: je bent totaal niet gefocust op je werk. Wederom een teken dat dit niet hetgeen is wat jij zoekt.

3 – Je vermijdt het hoe-was-je-dag-gesprek

Het vervelende van ontevredenheid over je werk is dat je het eigenlijk altijd mee naar huis neemt. Zij die zeggen dat ze hun (vervelende) werk volledig gescheiden kunnen houden van hun privéleven, mag je gerust verdenken van een leugen. Herken jij de situatie waarin je partner ‘s avonds bij thuiskomst vraagt hoe je dag was en dat je het hier het liefst helemaal niet over wilt hebben? Dat je zelfs al opziet tegen deze vraag, omdat je geen zin hebt om er weer over te moeten klagen? Maar dat je simpelweg ook niets kunt bedenken wat je wél leuk hebt gevonden? Tijd om verder te kijken!

4 – Slecht slapen ondanks vermoeidheid

Een baan die je tegenstaat zorgt er vaak voor dat je moe thuiskomt. Je bent immers de hele dag bezig om de weerzin te onderdrukken en vooral zo normaal en sociaal mogelijk te doen tegen je collega’s. Ondertussen kruipen de minuten voorbij. Eenmaal thuis heb je eigenlijk nergens meer zin in en plof je na het eten neer op de bank. Maar wanneer je eenmaal naar bed gaat, lijkt de vermoeidheid ineens verdwenen. Je hoofd zit vol en je ziet alweer op tegen de volgende dag. Gevolg: je kunt moeilijk in slaap komen, wordt vaak ook ‘s nachts nog wakker, waardoor je de volgende dag weer vermoeid op je werk aankomt. Deze vicieuze cirkel moet je tijdig zien te doorbreken, anders breekt het je geheid op!

5 – Een humeurige zondag

Het weekend is natuurlijk hét moment om je werk even helemaal los te kunnen laten. Op zaterdag voel je je vrij en onderneem je leuke dingen. De zondag start ook nog met een relaxt ontbijtje, maar in de loop van de dag komt het besef: morgen is het weer zover… Je humeur slaat om en ineens heb je nergens meer zin in. Niet leuk voor jezelf én niet leuk voor je omgeving!

6 – Voortdurende ergernissen over kleine dingen

Eenmaal weer op je werk aangekomen merk je dat je je steeds meer ergert aan dingen die je normaliter misschien niet eens zouden opvallen. Vooral de specifieke gedragingen van je collega’s kunnen een bron van onderhuidse irritatie vormen. De doelloze gesprekken over koetjes en kalfjes, die ene collega die altijd maar klaagt over nietszeggende dingen, het overdreven vrolijke gedrag van een ander: jou schiet werkelijk alles in het verkeerde keelgat. Grote kans dat je dit soort collega’s bij een ander bedrijf óók aantreft, maar ze je daar niet eens opvallen, omdat je het werk wél leuk vindt!

7 – Op een feestje? Vraag dan niet naar mijn werk!

Als laatste teken dat je beter op zoek kunt gaan naar een nieuwe baan, noemen we het moment waarop iemand je op een feestje, in de kroeg of bij een andere gelegenheid vraagt wat voor werk je doet. Waar anderen enthousiast beginnen te ratelen, komt er bij jou enkel een korte, vage omschrijving uit, waarbij je de naam van het bedrijf nog niet eens noemt. Hierna probeer je gauw over te stappen op een ander onderwerp, om er maar niet verder over door te hoeven praten. Voor je het weet krijg je ook nog de vraag hoe het je bevalt en moet je óf weer je gebruikelijke klaagzang uit de kast halen of liegen dat je helemaal op je plek bent. Op beide zit je natuurlijk niet te wachten.