Een baan vinden: hoe werkt dat?

Of je nou net klaar bent met studeren, ontslagen bent, of simpelweg op zoek bent naar iets nieuws, een baan vinden is niet makkelijk. Er komt een hoop bij kijken. Allereerst is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een baan die bij jou past. Dat klinkt logisch, maar is dat voor veel mensen niet. Misschien weet je niet precies wat de mogelijkheden zijn met jouw opleiding of weet je gewoon nog niet zo goed wat je zou willen doen. Ga je eerst eens oriënteren in alle mogelijkheden. 

Je CV opstellen

Voor het vinden van een baan heb je vrijwel altijd een curriculum vitae, oftewel CV, nodig. Op een CV zet je informatie over jezelf. Natuurlijk komt je opleiding hierop, maar ook vorige banen en interesses. Verder kun je jouw sterke punten en hobby’s ook op je CV kwijt. Zorg wel dat alles wat je op je CV zet, relevant is voor de baan waarvoor jij gaat solliciteren. Dat je toen je vijf was op turnen hebt gezet, is voor een baan in de ICT wellicht niet erg van belang. 

Als je je CV hebt opgesteld kun je gaan beginnen met solliciteren. Dat kun je doen zelf op de zoek te gaan naar openstaande vacatures, maar je kunt ook een wervingsbureau of recruiter benaderen. 

Werken met een wervingsbureau

Wanneer je besluit een baan te zoeken met behulp van een wervingsbureau of recruiter is het belangrijk dat je bij het juiste bedrijf aanklopt. Als je een baan in de agrarische sector zou willen, ga je kijken naar agri recruitment en niet naar een ICT recruiter. Een recruiter maakt namelijk gebruik van zijn netwerk en van zijn kennis van het vakgebied waarin hij of zij gespecialiseerd is. Een recruiter heeft vaak een netwerk opgebouwd binnen een bepaald vakgebied, waardoor hij of zij altijd weet waar banen te krijgen zijn. Een recruiter van een ander vakgebied kan jou dus over het algemeen niet helpen. Zo weet een recruiter of wervingsbureau in de agrarische sector alle agrarische medewerker vacatures te vinden.

De sollicitatie

Een wervingsbureau of recruiter kan ervoor zorgen dat je mag solliciteren bij een bedrijf met een openstaande vacature. Bereid je altijd goed voor op de sollicitatie. Dat kun je op een aantal manieren doen.

Om te beginnen is het belangrijk dat je de juiste motivatie hebt voor het solliciteren bij een bedrijf. Soms moet bij je CV ook een motivatiebrief indienen, maar ook als dit niet het geval is, moet je precies weten waarom jij bij het bedrijf past. Daarbij kan het nuttig zijn onderzoek te doen naar het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Zorg bijvoorbeeld dat je weet wat jij het bedrijf kunt bieden als je er aan de slag gaat. Als laatste kun je je voor je gesprek vast voorbereiden op de vragen die gesteld kunnen worden. Door te weten wat je kunt verwachten kom je zelfverzekerd over, hetgeen je zal helpen bij je sollicitatie. Dan kan het bijna niet meer misgaan!