Schematherapeut worden? Dit is het opleidingsplan

schematherapie opleiding

De laatste jaren is schematherapie steeds meer in de belangstelling komen te staan. Dit komt doordat dit een doeltreffende behandelmethode is gebleken bij het behandelen van met name persoonlijkheidsstoornissen zoals borderline. Met de groeiende aandacht voor deze problematiek en de behandeling ervan is er ook steeds meer belangstelling voor het volgen van een schematherapie opleiding. Een opleiding tot een volwaardige schematherapeut bestaat in feite uit twee delen: de basisopleiding en de vervolgopleiding. Hieronder lees je in het kort wat je bij welk onderdeel leert.

schematherapie opleiding

Basisopleiding

Uiteraard ga je tijdens de basisopleiding eerst de basiskennis op te doen. Hierbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan thema’s als schema’s, modi en copingstrategieën. Het belangrijkste is hierbij misschien wel dat je leert hoe deze kunnen ontstaan en welke impact deze later in het leven van cliënten kunnen hebben. Vervolgens krijg je met lesstof te maken waarin je wordt geleerd hoe je deze aspecten bij cliënten kunt herkennen. Ook behandeltechnieken komen al tijdens de basisopleiding aan bod, net als hoe je een therapeutische relatie met een cliënt opbouwt.

Vervolgopleiding

Met ‘alleen’ de basisopleiding ben je er nog niet. Om een volwaardige schematherapeut te worden, is het volgen van de vervolgopleiding minstens net zo belangrijk. Tijdens de vervolgopleiding wordt namelijk zeer diep ingegaan op jouw toekomstige rol als therapeut en de banden die je opbouwt met cliënten. Het mag namelijk duidelijk zijn: wat cliënten met een therapeut bespreken is extreem gevoelige en vaak ook schokkende informatie. Het kan er bij vlagen heftig en emotioneel aan toe gaan. Nu mag jij dan wel een professional zijn, toch is het logisch dat dat je aangrijpt en dat dit soms in je hoofd blijft zitten. Daarnaast kun je te maken krijgen met cliënten die geen voortgang lijken te maken en met wie je een moeizame, wisselvallige band krijgt. In de vervolgopleiding leer je hoe je hiermee omgaat.