Wat doet een officemanager

De functie van officemanager kom je vaak tegen in vacatures. Wat een officemanager precies doet, verschilt per organisatie. Maar over het algemeen kun je zeggen dat de officemanager de leiding heeft over het ondersteunend personeel in een organisatie en dat deze zelf ook ondersteunende werkzaamheden verricht. 

Een officemanager is vaak fulltime werkzaam om de dagelijkse zaken in een onderneming in goede banen te leiden. Het is niet vaak dat dit in een parttime functie gedaan kan worden. 

Als officemanager moet je van vele markten thuis zijn. Taken die een officemanager onder andere verricht zijn:

  • aansturen ondersteunend personeel
  • ondersteunen management
  • organiseren evenementen en vergaderingen
  • inkoop kantoorartikelen
  • administratieve werkzaamheden, zoals het verwerken van post en e-mails
  • afhandelen van telefoontjes
  • agendabeheer
  • bijhouden van personeelsadministratie
  • uitwerken van brieven, memo’s en notulen

Zoals je ziet zijn de taken zeer divers. Het is dan ook belangrijk dat je snel kunt schakelen en dat je stressbestendig bent. De werkzaamheden van anderen zijn immers afhankelijk van jouw ondersteuning. 

Hoe belangrijk is een Officemanager voor een bedrijf


Officemanagers zijn ook wel de spin in het web van een organisatie. Zo heb je met bijna alle afdelingen binnen de organisatie regelmatig contact. Omdat je ondersteunend bent aan het management, maar ook receptionistes en secretaresses aanstuurt en helpt, weet je precies wat er speelt in een organisatie. Dit maakt de functie belangrijk en waardevol. Daarnaast heb je ook contact met klanten en andere bedrijven zoals leveranciers en business partners. Je eigen netwerk is hierdoor groot en belangrijk en biedt mogelijkheden om zaken te kunnen realiseren, voor de organisatie of voor jezelf, wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe functie. Officemanagers kunnen doorgroeien naar een functie van directiesecretaresse, projectmanager of facilitair manager. 


Om een goede officemanager te zijn heb je dus heel wat kwaliteiten nodig. Denk je dat je het karakter van een officemanager hebt? Dan is het ook aan te raden een goede opleiding voor deze functie te volgen. In een dergelijke opleiding leer je praktische zaken, maar krijg je ook veel tips om je werk goed te organiseren. Een goede opleiding vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.